שברים באף יכולים להיות תוצאה של אירוע טראומטי כמו תאונת דרכים אופציה בעקבות פעילות גופנית. אף שבור הוא אחד המצבים הנפוצים ביותר בתחום של פציעות בפנים והוא כולל מקרים של שבירה בסחוס או בעצמות האף. שברים באף נחשבים גם לשכיחים יותר בקרב גברים.
תסמינים של אף שבור
ישנם תסמינים שכיחים של אף שבור והם כוללים כאב ורגישות באזור האף והפנים, צליל של חיכוך בעת מגע באף, דימומים מהאף, נפיחות והופעה של שטפי דם סביב העיניים והאף ואף מצב של הצטברות
דם במחיצות האף וברקמות שמפרידות בין הנחיריים. התסמינים יכולים לכלול גם קשיים בנשימה דרך האף, מראה של אף עקום וחסימה באף המלווה בתחושה שיש גורם כלשהו אשר תקוע במעברי האף ומונע מעבר אוויר תקין.
כיצד מאבחנים אף שבור?
במידה וקיים חשד שמדובר במקרה של אף שבור מומלץ להגיע למרפאה. במידה ומדובר רק בנפיחות וכאב ברמה נמוכה, הסימפטומים עלולים להיעלם לאורך זמן אך כאשר הנפיחות אינה נעלמת, האף נראה עקום, נוצר קושי בנשימה גם לאחר ירידה בנפיחות וקיים דימום מהאף במשך מספר ימים יש להגיע אל הרופא ולעבור אבחון. הרופא את שואלת המטופל בנוגע לאופי הפציעה, יבצע בדיקה גופנית שתכלול לחיצה בעדינות סביב גשר האף הסתכלות אל מעברי האף על מנת לבדוק חסימה אפשרית. הרופא יבצע גם בדיקה של העיניים, הלסת והשיניים על מנת לאבחן שטפי דם, חתכים ונפיחות באזור. במרבית מן המקרים, צילומי רנטגן או סריקת סיטי אינם יהיו הכרחיים אך הרופא עלול להמליץ לבצע אותם במידה וקיים חשש לטראומה נוספת שנגרמה לאזורים נוספים בפנים.
מה עושים כשהאף נשבר?
במקרה שהאף נשבר יש לעצור את הדימום באמצעים שונים ולנסות להפחית את הנפיחות ותחושת הכאב. לאחר הפציעה אסור לשכב או להישען לאחור ועדיף לשבת על מנת לאפשר לכל הנוזלים והדם להתנקז מהאף. יש להישען קדימה על מנת לוודא שהדם אינו זורם לחלק האחורי של הגרון ולצבוט את החלק הרך של האף באמצעות האגודל והאצבע למשך כחמש דקות ולשחרר ולראות האם זרימת הדם פסקה. במידה ולא, יש לבצע את אותה פעולה למשך כעשר דקות נוספות. על מנת להקל על תחושת הכאב ניתן ליטול משככי כאבים ללא מרשם ולשכב כאשר הראש נמצא במנח גבוה יותר (ניתן להשתמש במספר כריות על מנת ליצור את ההגבהה). בנפיחות שנוצרה ניתן לטפל באמצעות קומפרסים קרים – יש לעטוף קרח במגבת ולהניח אותה על האף למספר דקות, להסיר אותה לכמה דקות ולחזור על אותה פעולה – חשוב שלא להפעיל לחץ על המגבת על מנת למנוע פגיעה נוספת באף. יש לעשות שימוש בקומפרסים הקרים מספר פעמים ביום בימים הראשונים שלאחר הפציעה.
ניקוז של המטומה במחיצות האף
אף שבור כתוצאה מטראומה חמורה עלול להיות מלווה גם בהתפתחות של המטומה בצד אחד או בשני הצדדים של המחיצות (חלק באף שיוצר את ההפרדה בין הנחיריים). מדובר בהצטברות של דם שנאספת במחיצה אשר יכולה לגרום לחור במחיצה כאשר מצב זה אינו מטופל. התוצאה יכולה להיות גם התמוטטות של הגשר שתגרום למראה מעוות של האף. במקרה של היווצרות המטומה, הרופא יבצע ניקוז של הדם ומומלץ לבצע את הפרוצדורה כמה שיותר קרוב למועד הפציעה כיוון שהנמק ברקמות יכול להתחיל כבר כיממה לאחר הפציעה.
יישור ידני של האף
במקרה שבו עצמות האף זזו ממקומן כתוצאה מהפציעה הרופא יצטרך לבצע ניתוח אף על מנת לישר מחדש את האף באופן ידני. הפרוצדורה מתבצעת תחת הרדמה מקומית והיא כוללת הזזה של העצמות והסחוס בחזרה למקומם. ישנם מקרים שבהן הפרוצדורה מבוצעת תחת הרדמה כללית וזאת בהתאם לגיל המטופל וחומרת הפציעה. יישור ידני של האף מתבצע לרוב מספר ימים לאחר הפציעה על מנת לאפשר לנפיחות לרדת. לאחר ביצוע ההליך, הרופא לרוב יניח תחבושת גזה בתוך הנחיריים ויבצע חבישה חיצונית של האף (במקרים מסוימים יניח גם סד זמני על האף). את החבישה ניתן להסיר לאחר כעשרה ימים שבהם הרופא יכול גם להמליץ על נטילת אנטיביוטיקה על מנת למנוע את האפשרות של התפתחות זיהום באזור האף והפנים.
התערבות כירורגית
מקרים מורכבים יותר של אף שבור מצריכים לעיתים התערבות כירורגית על מנת ליישב מחדש את עצמו את האף ולהקל על הנשימה כאשר הפרוצדורות יבוצעו תחת הרדמה כללית. ניתוחים אלה כוללים ניתוח מחיצה שבמהלכו הרופא מעצב מחדש את מחיצת האף – הסחוס והעצם שמפרידים בין הנחיריים. במהלך הפרוצדורה יכול להיות שהמנתח יצטרך לבצע הסרה של חלק מהעצם והסחוס ולאחר מכן לעצב ולמקם מחדש את עצמות האף. הליך זה יכול לסייע בתיקון חורים במחיצות ולשפר את הנשימה. ניתוח אף נוסף הוא הליך שבו המנתח מוסיף או מקטין את העצם והסחוס הבסיסיים על מנת לפסל מחדש את האף ולמנוע חסימות אפשריות. מדובר בהליך שמבוצע באופן זהה גם במקרים של ניתוחי אף בגלל שיקולים קוסמטיים.