השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

סרומה לאחר ניתוח

בידיו של מנתח פלסטי מקצועי ובעל ניסיון שביעות הרצון מתוצאות הניתוח, כל ניתוח גבוהה, הסיכונים מזעריים ותופעות הלואי לא משמעותיות. עם זאת, לעיתים ישנם מצבים לאחר הניתוח שמחייבים התייחסות. אחד מאלו היא הופעה של סרומה. סרומה היא הצטברות של נוזלים בחלל ניתוחי, מדובר בתופעה לא שכיחה שמתרחשת בעיקר בניתוחים גדולים לעיצוב הגוף כמו ניתוחי חזה, ניתוחי בטן וכדומה. אצל כ-1% מהמטופלים תופיע סרומה לאחר ניתוח. האם מדובר בסיבוך? האם יש סכנה בהופעתה של סרומה ואיך מטפלים בה? כל המידע על סרומה לאחר ניתוח במאמר שלפניכם.

מה זה סרומה ולמה היא נוצרת?

בניתוחים מסוימים הכירורג מפריד בין שכבות הרקמות (למשל הפרדה בין עור הבטן לשרירי דופן הבטן) ויוצר חלל, חלל זה עשוי להתמלא בנוזל שמקורו בתהליכי החלמה טבעיים של גופנו. הנוזל לרוב שקוף ודי צלול ואין בהופעתו סכנה כלשהי. כאשר הנוזל מצטבר לתוך כיס הוא מכונה סרומה. עצם קיומה של סרומה לא מעיד על כישלון הניתוח או כישוריו של המנתח ומרבית המקרים של סרומה מתרחשים באופן ספונטני. אין דרך לחזות מראש אצל מי מהמטופלים תופיע סרומה ואצל מי לא (על הדרכים להוריד את הסיכוי להופעתה באופן כללי בהמשך).

איך נראית ומרגישה סרומה?

הסרומה נראית כמו נפיחות עגלגלה ומרגישה כגוש מלא מים. כאשר הסרומה קטנה היא מרגישה כמו גולה או כדור פינגפונג קטן תחת העור באזור הניתוח. סרומה גדולה יכולה להגיע לממדים משמעותיים יותר ותרגיש כמו כיס מלא נוזל. הסרומה בולטת כלפי חוץ ולמרות שהיא לא מהווה סכנה לכשעצמה בהחלט מדובר בתופעה לא נעימה שעשויה לעוות את תוצאות הניתוח. למרבה המזל בהחלט ניתן לטפל בסרומה בהצלחה רבה.

איך מטפלים בסרומה?

הטיפול בסרומה מתמקד בניקוז הנוזל בתוכה. הניקוז נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית על ידי הרופא הכירורג במרפאתו ללא צורך באשפוז. לעתים תידרש יותר משאיבה אחת עד להיעלמותה של הסרומה לחלוטין. במקרים נדירים יש צורך בהכנסת נקז לטיפול בסרומה. במקרים נדירים עוד יותר, הסרומה מרמזת על זיהום בחלל הניתוחי ויש לטפל בה במהרה בניקוז ומתן טיפול אנטיביוטי. לכן, למרות שמדובר בסיכון נדיר ביותר במידה ומופיעה סרומה לאחר ניתוח יש ליצור קשר עם הרופא ולהגיע לבדיקה והערכת המצב.

האם כל הופעה של סרומה לאחר ניתוח מחייבת טיפול?

סרומה לא תמיד מחייבת טיפול מיידי או ניקוז ומהות הטיפול תלויה בשיקול דעתו המקצועי וניסיונו של הרופא. סרומה בממדים קטנים תעלם בדרך כלל מעצמה לאחר כשבועיים ללא כל התערבות. עם זאת, במידה ועברתם ניתוח ואתם מרגישים כי מתפתחת סרומה באזור החתך הניתוחי יש לפנות אל הרופא גם אם הסרומה קטנה לאבחון ומעקב.

סרומה בשד

במרבית המקרים, סרומה תופיע לאחר ניתוח אך במקרים מסוימים היא יכולה להופיע גם חודשים ארוכים אחרי ואפילו שנים כשמדובר בסרומה הסמוכה לשתלים בחזה. סרומה בשד לאחר ניתוחי חזה אינה שכיחה אך גם לא נדירה מאוד. מדובר במצב שאינו קשור דווקא לניתוח המקורי אלא לשיבוש כלשהו בין הגוף לבין השתל. אמנם אין תשובה חד משמעית למדוע הסרומה נוצרת אך נראה שיש קשר לטקסטורת השתלים, להופעה של מחלת חום לאחר הניתוח, חבלה באזור החזה וסיבות נוספות. בהתאם לתוצאות בדיקה גופנית ובדיקות הדמיה הרופא ימליץ על המשך טיפול. הטיפול יכול לכלול ניקוז של הסרומה בשילוב טיפול תרופתי או אחד מהשניים. סוג הטיפול התרופתי תלוי בסיבה להיווצרות הסרומה ויכול לכלול טיול אנטיביוטי, טיפול אימונולוגי ועוד.  במקרים נדירים יהיה צורך להחליף את השתלים אך לרוב אין צורך להסירם לחלוטין ובהחלט ניתן להתחדש בשתלים אחרים. במקרים נדירים עוד יותר הסרומה יכולה להעיד על בעיה מערכתית או מחלה ממארת ולכן יש להגיע לאבחון ובדיקה רפואית עם כל הופעה של נפיחות בשד ללא דיחוי.

האם אפשר למנוע היווצרות של סרומה אחרי ניתוח?

מכיוון שקשה להעריך אצל מי מהמטופלים תופיע סרומה ומי לא קשה למנוע את ההיווצרותה לחלוטין. עם זאת, ישנן פעולות שהכירורג יכול ואף צריך לנקוט בהן כדי למזער כמעט ל-0 את הסיכוי להתפתחותה של סרומה. הפעולה הבסיסית ביותר היא החדרת נקזים לחלל הניתוחי. הנקזים הן צינוריות דקות שמחוברות למיכל לאיסוף נוזל. הנוזל מתנקז לתוך המיכל ולא נותר בגוף וכך לא מאפשר לסרומה להיווצר. כעבור כמה ימים לאחר שכמות הנוזל במיכל פוחתת לשביעות רצונו של הכירורג הנקז יוסר. נקזים לא מונעים לחלוטין את הסיכוי להופעתה של סרומה אך הם בהחלט מורידים אותו באופן משמעותי.

דרך נוספת למנוע סרומה היא שימוש בטכניקות כירורגיות חדשניות שלא מותירות שכבות רקמות מופרדות. טכניקות אלו נכנסו לשימוש בשנים האחרונות ומראות הבטחה גדולה מאוד. לדוגמא על ידי שימוש בתפרי שזירה פנימיים בניתוחי בטן הכירורג יכול להצמיד את עור הבטן לשריר ולא להותיר חלל ביניהם. בניתוח מסוג זה אין צורך בנקזים כלל. הניתוח אומנם ארוך מעט מהרגיל אך עושה רושם שהתוצאה שווה את הארכת הניתוח.

סרומה אחרי ניתוח

מה המטופל יכול לעשות כדי למזער את הסיכוי להופעתה של סרומה?

ראשית, יש להישמע להוראות הרופא במלואן כולל הטיפול בנקזים לאחר הניתוח (במידה ויש). שנית יש לשים לב במיוחד להוראה לחבוש בגד לחץ. בגד הלחץ (בדרך כלל חגורה או חזיה, תלוי באזור בו בוצע הניתוח) יעזור לשמור על הרקמות הדוקות ויוריד את הסיכוי להיווצרות כיס באזור. את בגד הלחץ יש לחבוש כל הזמן, לרוב גם בלילה עד שהרופא מאשר להפסיק (אפשר להוריד אותו בזמן רחצה כמובן). במידה והמאמצים לא עזרו וישנם סימנים להופעתה של סרומה מומלץ ליצור קשר עם הרופא ולא להמתין כדי להעריך את המצב ובמידת הצורך לטפל בסרומה.

שיתוף: